Spaanse Tapas, wat zijn dat?
Een bar of café als ontmoetingsplaats, een sociale functie, waar iedereen samenkomt, jong en oud. Waar de oudjes genieten van hun carajillo (een kopje koffie met een dot alcohol) en waar de kinderen in een hoek van de bar aan het spelen zijn met knikkers. De serveersters die zich tijdens spitsuur drie keer in de rondte draaien om alle bestellingen op te nemen en de chefkok staat te gillen dat bestelling 3 klaar is. Zodra je een bar of café binnenkomt, komen de verschillende overheerlijke geuren je tegemoet en voel je gelijk de Spaanse cultuur waar het allemaal om draait.
Bij de toonbank staat een vitrinekastje waar tientallen gerechtjes je aan staan te kijken, de zogenaamde tapas. Tapas zijn mini Spaanse gerechtjes, die variëren van een schaal olijven of amandelen tot aan gebakken inktvis of gebakken aubergine. Er bestaan ontzettend veel tapasgerechtjes en elke regio heeft zo zijn eigen specialiteiten.
Er zijn veel verhalen over het ontstaan van de tapas. Voor nu vertellen we het verhaal over de obers die de bestelde glasdrankjes (zoals sherry, wijn of bier) bedekten met een klein bordje om te voorkomen dat er vliegjes in het glas zouden komen. Het werkwoord tapar betekent namelijk afdekken of bedekken. Het woord Tapa betekent dan ook deksel. Later zouden de obers de lege boordjes vullen met plakjes ham en brood om klanten te trekken.
Het bleef niet bij ham en brood. Door de jaren heen zijn de tapas niet meer weg te denken uit de Spaanse gastronomie. Als je denkt aan tapas, denk je aan calamares (gefrituurde inktvisringen), gambas (garnalen) en boquerones (ansjovis). Maar uiteraard ontbreken de olijven, de kaas, de chorizo (een typisch Spaanse worst), de paella, jamón serrano (gerookte ham), de albóndigas (Spaanse gehaktballetjes) en de klassieke tortilla (Spaanse aardappelomelet) niet! Vaak wordt er een mandje brood bij opgediend.
Tapas is dus geen speciaal gerecht maar een manier van leven voor de Spanjaarden. De hele sfeer erom heen en de versheid en diversiteit van het eten, het samenkomen van mensen. maken dit dan ook tot een geheel: de Spaanse cultuur.