Spanje

Vlag van Spanje

Enkele feiten

Oppervlakte: 505.990 km2
Staatsvorm: Monarchie
Religie: Overwegend rooms-katholiek
Munteenheid: Euro

De bevolking

In Spanje zijn er meer 47.737.941 inwoners. Er zijn verschillende bevolkingsgroepen: Castillianen (72%), Catalanen (18%), Galiciers (6%), Basken (2%) en zigeuners (1%).

De taal

De hoofdtaal van Spanje is het Castellano (Spaans) en een van de meest gesproken talen ter wereld. Daarnaast zijn er nog drie belangrijke regionale talen: In Catalonië, Catalaans, in Galicië, Galicisch en in het Baskenland, Baskisch. Ook is het Valenciaans een officiële taal in Spanje.

Regionale indeling

Spanje is onderverdeeld in 17 comunidades autónomas:

Andalucía, Aragón, Asturias, Canaria, Cantabria, Castilla-La Mancha, Castilla en León, Cataluña, Valencia, Extremadura, Galicia, Islas Baleares, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra en País Vasco.

Geografie

Spanje ligt in Zuidwest-Europa. Gibraltar, de Canarische eilanden, de Balearen, Ceuta en Melilla behoren aan Spanje toe. Er zijn 4 buurlanden: Frankrijk, Portugal, Andorra en Gibraltar. Het zuidpunt van Spanje is door de straat van Gibraltar (13 km breed) van Marokko gescheiden. De belangrijkste rivieren van Spanje zijn: de Duero, de Tajo, de Guadalquivir, de Ebro en de Guadiana.

Landschap

Het landschap is zeer divers. Zo ligt er sneeuw op de toppen van de bergen in de Pyreneeën, is er een woestijn in Almería, zijn er groene weiden in Galicië en sinaasappelboomgaarden in Valencia.

Klimaat Spanje

Het klimaat in Spanje varieert per regio door de invloed van mediterrane- en Atlantische luchtstromingen. Noord Spanje heeft een vochtig zeeklimaat. In het binnenland heerst een typisch landklimaat met droge, warme zomers en strenge winters. Langs de oost- en zuidkusten op de eilanden zijn de winters zacht.
Over het algemeen zijn de zomers warm, behalve in hoger gelegen gebieden. Juli is de heetste maand met dagelijkse minimum- en maximumtemperaturen tussen 16 en 32°C, januari is de koudste maand met 0 respectievelijk 8°C.

Spaanse fiestas

Spanje kent vele en velerlei festiviteiten, waarbij zang, dans en wijn nimmer ontbreken. Er wordt niet gefeest om het feesten zelf maar vaak liggen er diepgaande mystieke, religieuze of historische betekenissen ten grondslag. Zo worden de feesten ontleent aan seizoenwisselingen, feestdagen en de Heilige Maagd. Ook het fiesta mayor, het belangrijkste feest, wordt opgedragen ter ere van de patroonheilige.

De feesten worden gevierd met processies, stierennekken, sensationeel vuurwerk, knetterende vreugdevuren, nagespeelde veldslagen, verkleedpartijen en toneel, een voorouderlijk rite of een pelgrimstocht. Vaak is aan een fiesta een feria (een jaarmarkt/ kermis) verbonden, die uiteraard leuk zijn voor kinderen.

De officiële feestdagen in Spanje zijn:

In Valencia zijn er verschillende feesten en feestdagen in 2018.

De belangrijkste festiviteiten in Spanje zijn:

In 2019:

1 januari:                         Nieuwjaarsdag (Año Nuevo)
6 januari:                        Driekoningen (Epifanía del Señor)
22 januari:                      San Vicente Mártir
15 t/m 19 maart:            Fallas de San José
19 april :                         Goede Vrijdag (Viernes Santo)
21 t/m 22 april:             Pasen (Dia de Pascua)
1 mei:                              Dag van de Arbeid (dia del Trabajo)
09 t/m 10 Juni :             Zondag en maandag: Pinksteren (Pentecostés)
31 mei-juni:                   Sacrementsdag (Corpus Christi)
15 augustus :                 Maria Hemelvaart (Asunción de la Virgen)
9 oktober:                      Sant Dionís (Feestdag in Valencia)
12 oktober:                     Nationale Feestdag (Fiesta Nacional de España)
1 november:                   Allerheiligen (Todos los Santos)
6 december:                   Dag van de Grondwet (Día de la Constitución Española)
8 december:                   Maria Onbevlekte Ontvangenis (Inmaculada Concepción)
25 december:                 Kerstmis (Navidad)